Dry needling

Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelvorm, die wordt uitgevoerd door een fysiotherapeut. Deze behandelmethode wordt vaak ingezet bij langer bestaande spierklachten. Het is meestal een onderdeel van een totaalbehandeling bij klachten als hoofdpijn, lage rugklachten, RSI, nekproblemen en een tenniselleboog. De fysiotherapeut maakt gebruik van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Is het vergelijkbaar met acupunctuur?

Er zijn raakvlakken tussen acupunctuur en dry needling. Dezelfde naalden worden gebruikt en de techniek van het plaatsen van de naald komt overeen. Er zijn echter ook duidelijke verschillen. Het grootste verschil is de benadering. In de acupunctuur wordt vooral gekeken vanuit een energetisch concept. Dry needling haalt de verklaringen juist uit de fysiologie en biochemie: een mechanisch concept. Daarnaast gebruikt men bij klassieke acupunctuur vaak meerdere naalden, die enige tijd in het lichaam blijven zitten. De fysiotherapeut werkt bij dry needling vaak met één naald. De behandeling per spier is ook van korte duur.

Dry needling
De techniek is vergelijkbaar met de techniek van acupunctuur.

Wanneer wordt dry needling toegepast?

Dry needling is vooral geschikt voor langer aanwezige spierklachten. Er zijn dan meestal myo-fasciale (myogeen = spierweefsel en fascie = bindweefsel) triggerpoints aanwezig. Deze triggerpoints kun je zien als een pijnlijke verharding of spierknoop. Deze triggerpoints veroorzaken plaatselijk drukpijn, maar vaak ook pijn op andere plekken in het lichaam.

De meeste patiënten met spierklachten kunnen behandeld worden met de naalden, maar soms is dry needling minder geschikt. Zwangerschap, acute blessures door sport of een ongeval (spierscheuring) en angst voor naalden zijn redenen om niet te behandelen.

dry needling

Hoe voelt het?

Om de triggerpoints uit te behandelen prikt de fysiotherapeut ze aan. Op die manier wordt de spier gedwongen om te ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voel je niet of nauwelijks. De behandeling van de spier gaat gepaard met een korte aanspanning van de spier. Deze “verkramping” is van korte duur, maar kan behoorlijk pijnlijk zijn. Meestal is er daarna direct een positief effect merkbaar. De spier kan soepeler zijn, de beweeglijkheid is toegenomen en/of is er een afname van pijn. Soms kan je het tijdens de behandeling warm krijgen of wat gaan transpireren. Sporadisch komt het voor dat iemand zich wat draaierig voelt.

Wat is het effect van een behandeling?

Na een behandeling voelen de behandelde spieren meestal vermoeid en zwaar aan. Spierpijn is een veelvoorkomend fenomeen. Dit is volkomen normaal en verdwijnt vaak binnen een dag. Soms treden klachten van algehele vermoeidheid op. Regelmatig ervaren patiënten een diepe slaap in de nacht na de behandeling. Bij de eerste behandeling zal de fysiotherapeut waarschijnlijk een aantal punten aanprikken. Op die manier kan gekeken worden hoe er op de therapie wordt gereageerd voor de intensiteit wordt uitgebouwd.